קרע ברצועה הצולבת – מניעה וטיפול

מבוא

פציעות ברצועות הברך, ובפרט קרעים ברצועה הצולבת, הן מהפציעות הנפוצות והבעייתיות ביותר בקרב ספורטאים, בעיקר כדורגלנים. קרע ברצועה הצולבת עלול לגרום להשבתה ארוכה מאד, ושיקום ארוך כמו גם כאב חד, ולרוב הפציעה מצריכה ניתוח .  מאמר זה עוסק בהבנה מעמיקה של קרע ברצועה הצולבת מה גורם לפציעה, כיצד ניתן לזהות אותה, מהן דרכי הטיפול והאם ישנם אמצעי מניעה שיכולים למנוע את הפציעה. גופך יודע לשקם את עצמו עד גבול מסויים, פציעה כזו בעצם משנה את האפשרות הזו מאחר והיא עוברת את "נקודת האל חזור", ובחלק מהמאמר נדון באפשרות שבה נתחזק את השרירים כראוי, ונימנע ממצב בעייתי שמסכן לנו את השלד על ידי שימוש בתרפיית 4 היסודות לספורטאים.


איך מזהים?


קרע ברצועה הצולבת נפוץ בעיקר בקרב ספורטאים ונגרם לרוב כתוצאה מעומס גדול נקודתי ופתאומי של סיבוב הברך או יישור יתר שקורע את הרצועה האחורית. התסמינים הייחודיים כוללים כאב חד המלווה בתחושת "קנאק" קולני, כמו מעין נקישה פנימית. לעיתים תיתכן גם נפיחות במפרק הברך, תחושת חוסר יציבות בעת הליכה או עמידה, וקשיים בביצוע פעולות תנועתיות פשוטות.
>אבחון מדויק מתבצע על ידי רופא מומחה, הכולל בדיקות קליניות כמו אף ובדיקת דימות כמו אמ.אר.איי, שיכולים לקבוע את דרגת הקרע ואת הגישה הטיפולית הנדרשת.

דרכי טיפול

ישנם ניתוחים לשחזור רצועות, אך תהליך השיקום אינו נגמר שם. ספורטאים נדרשים לעבור שיקום ממושך, טיפול, ואימונים קליסטניים לחיזוק המפרק כולו ולשמירה על גמישותו. שיטת "מרינקוביץ'" עם פעילות של כיווצי שריר מהירים מומלצת מאד, ישנן עדויות רבות של שיקום אחרי ניתוח קרע ברצועה שהביאו את הספורטאי להישגים רבים ולתחושת נוחות גדולה למרות הבעיה השלדית. בברך אין זרימה גבוהה של דם והוא הכרחי לשיקום, אחת מדרכי הטיפול היא החדרת מחטים מתחת לפיקת הברך והזרמת זרם חשמלי בהם שמייצר זרימה מוגברת באזור ומסייעת בכך בשיקומו. תרגילי פיזיותרפיה הכרחיים לשיקום ושילוב התנועתיות של המפרק עצמו עם השרירים שעוטפים אותו, כמו גם רקמת החיבור שתזדקק לסיוע מפאת רקמות הצלקת שנותרו בגוף בגלל חתכי הניתוח וכמו מחזיקים את העור מבפנים ומונעים תנועה נוחה.


>>>>>>>בהקשר של טיפול פיזי, תרפיית 4 היסודות, הכוללת את השימוש בכוסות רוח ובאבני גוואשה, מציעה גישות טיפוליות נוספות שיכולות לעזור בשיפור גמישות הברך ובשיקום היכולת התפקודית. את מפרק השלד חוצים שרירי ההמסטרינג וכלפי מטה והתאומים כלפי מעלה כך ששמירה על גמישות השרירים הללו תסייע בהפחתת העומס על המפרק שכן שרירים מכווצים ידחסו את המפרק כלפי פנים וייצרו חיכוך גבוה, האבנים משמשות לשחרור שרירים נוקשים ולטיפול ברקמות רכות, בעוד שכוסות רוח ממניפות את זרימת הדם באזור הפגוע ומסייעות בהפחתת כאב ונפיחות כשהן מביאות דם עם חמצן לאזור, תזונה לתא, ומוציאות מהתא פסולת..

דרכי מניעה
כדי להימנע מהנזק שנגרם על ידי קרעים ברצועות, חשוב להסיר איומים פוטנציאליים על מערכת השלד. האיום הגדול ביותר הוא שרירים נוקשים שאינם יכולים להתמודד עם העומסים שהברך נתונה להם. כדי להימנע ממקרים קיצוניים, חשוב להבין שהשלד אינו אמור לשאת עומסים, זהו תפקידם של השרירים והגידים.
השרירים צריכים לפעול כמו בולמי זעזועים, "להחליק" את הנסיעה ולהפחית את הזעזועים על הברך. חיזוק השרירים אינו מספיק, ושיפור גמישותם וביצוע עבודה על טווח התנועה שלהם חיוניים במניעת פציעות. אולי השריר החשוב מכולם בשמירה על מפרק הברך הוא ווסטוס מדיאליס, עליו צריך לעבוד בנפרד כדי לחזק אותו קודם כל, אך גם לא לשכוח לטפל בו על מנת שישמור על הגמישות והטווח המקנים לו ערך גבוה בתפקוד, הכינוי של שריר זה בעולם הטיפול הוא שריר ה"דימעה" שכן צורתו כשהוא מעוצב מזכירה דימעה, והמסר הוא, אם השריר לא ייראה כמו דימעה, הדמעות ירדו מהעיניים.


דבר נוסף שאולי יסייע בהבנת העומסים, שריר ההמסטרינג מזכיר בולמי זעזועים בגלגל קדמי של אופנוע, מעין "טלסקופ" שבלעדיו כל מהמורה תזעזע את הרוכב, ואם יהיה בור בדרך מאחר ואין ספיגה של העומס הציר עלול להישבר כשיש מהירות גבוהה בעת המכשול.

לסיכום,

קרע ברצועה הצולבת ובכלל ברצועות לא בהכרח מעיד על סיום קריירה ספורטיבית. עם זאת, כדי למנוע פציעות ולשמור על בריאות המפרק, חשוב להקפיד על חיזוק השרירים שעוטפים את הברך, במיוחד על שריר הוַואסטוֹס מדיאליס, ותשומת לב מיוחדת לגמישות השרירים.  עבודת מניעת פציעות כוללת תרגול קבוע, טכניקות מתיחה, והקפדה על המתיחות והחימום לפני פעילות ספורטיבית.
>בנוסף, חשוב להבין שמחסור בגמישות עלול לגרום לעומסים מיותרים על המפרקים, ולכן יש להשקיע גם באימון גמישות כחלק משגרת האימון. טיפולים כמו תרפיית 4 היסודות יכולים להוות כלי עזר משמעותי בשיקום ובתחזוקה על בריאות הברך.  כשמגייסים את הכלים הנכונים והמידע, ניתן לא רק לשוב לפעילות ספורטיבית לאחר פציעה, אלא גם לשמור על בריאות המפרקים לאורך זמן ולהגיע לקריירה ארוכה עם זמינות שרירים ואמינות.

אם אתה ספורטאי בכלל או כדורגלן בפרט, חשוב לקחת אחריות על בריאותך. דאג לכלול אימונים לגמישות השרירים ופתיחת טווח תנועה ורכוש ידע על דרכי הטיפול והתחזוקה שיסייעו לך לשמור על בריאותך ולמנוע פציעות בעתיד. למד על הגוף שלך בעצמך ותכיר את המורכבות של הפעולות שאתה מבצע. כל אלו  יסייעו לך גם בהבנה איך לטפל בגוף,ספורטאי שמטפל בעצמו שלוש שנים לצורך העניין, הוא למעשה מטפל עם שלוש שנות וותק, ומה שמוקדם יותר יתחיל הספורטאי ללמוד על עצמו ולטפל בעצמו יוכל לשלוט בפחד על ידי ידע ולהביא לביצועים מקסימליים שישאירו אותו מאושר ושמח על פעליו, תרפיית 4 היסודות נוצרה בדיוק עבור אלו שרוצים, אך אין ידם משגת את הידע והכלים.
>כל אחד יכול ללמוד להשתמש בכלים אלו, רכשו את הכלים והתחילו להכיר את הגוף ולטפל בעצמכם עוד היום.

קחו את הבריאות בידיים